’24’ A MULTI-USE THEATRE CAFE

A ‘24’ hour public space provides experience for people that is sustainable and close to nature at a bridge of an Avenham and Miller park. It is designed for people to enjoy at any hour of the day.

The design of a ‘Multi-use theatre café’ reignites history, memories, feelings and senses amidst nature while manipulating interiors through transition of space with each hour of the day. The design is developed with the exploration of the concept of sustainability from a ‘macro’ level form to a ‘micro’ level interiors and details. The structure, form and its plan has been designed respecting the concept and the surroundings.

The interiors depicts a simple concept which turns the aura of spaces magical and dreamy. The interiors focus on natural light which allows the users to focus on each hour of day as it converts into dark nights which are illuminated with moon. It creates an experiential theatre and café which manifests the dramatic phenomenon of light. Incorporating nature, rain has been used as a feature for interiors and pipe installation over stairs converts the wind into music. The space creates another experience even when there is less or no sunlight. Thus it lets the people to focus on nature which provides peacefulness in our busy routines.

This simple yet artistic interiors are kept dark and unique from its surroundings to let the light illuminate it. The designed interiors incorporate diverse spaces to suit different users from social, interactive spaces ‘performing area’ to a quiet, self-reflective ‘breathing spaces’.

This project strengthens the link between nature and humans, and bridges a path in making an awareness regarding upcycling, re-using and re-adapting in structures and interiors for a better and healthy environments.

DAY/NIGHT


The form and structure illuminated in night and day.

DAY/NIGHT Image

TOP VIEW


Multi-use Theatre Cafe top view situated on bridge. The stacked container and fabric form with apertures for light play.

TOP VIEW Image

SOUTHEAST ELEVATION


The design reveals itself as distinct with juxtaposed containers and fabric yet evolved from its site. 

SOUTHEAST ELEVATION Image

SECTION


The section helps to understand the relationship of different spaces within juxtaposed containers.

SECTION Image

THEME AND MATERIAL BOARD


The colour palette is kept dark with seasonal colours and hues of nature together with a blend of different textures.

THEME AND MATERIAL BOARD Image

PERFORMANCE AREA


The dark grey textured walls emphasizes the light drama while the brown and teal re-cycled furniture builds relation with nature with a pop of colour.

PERFORMANCE AREA Image

BAR AND CAFE


A cozy yet distinct interior with accent walls to attention seeker bar. The use of organic wood with contemporary lights and hanging bar. The suspended stairs build its connection with form.

BAR AND CAFE Image

BREATHING SPACE


A self-reflective space with organic materials and build-in shelfs. The individual focused seating with windows all around to connect with the surroundings and inner self.

BREATHING SPACE Image

MOON SIGHTING


This highest place serve as a moon sighting area with bare walls and minimal build in stools and an aperture at top to focus at moon phases and its light energy. 

MOON SIGHTING Image

Portfolio Details


Author


Laiba Haroon

View more from this author


Portfolio Categories


  • Degree show 2020
    • Master of Interior Design